bootstrap theme

THÚY

Välkommen till det moderna vietnamesiska köket

Välkommen till det moderna vietnamesiska köket

På restaurang THÚY serverar vi genuint traditionella vietnamesiska maträtter som t.ex. phở (vietnamesiska ris nudelsoppa), cá kho (karamelliserad fisk), bánh ướt ("wet cakes") till franskinspirerad bò lúc lắc och kinesiskt inspirerad wonton soppa.

På restaurang THÚY, kombinerar vi smakrika och hälsosamma vietnamesiska kryddväxter och matlagningskonst med det moderna köket vad det gäller användningen av råvarorna. Här använder vi högkvalitativ, närproducerade och ekologiska råvarorna i stor utsträckningen, för att ge den bästa smakupplevelsen till våra gäster.

Att laga god vietnamesiska mat kräver mycket mer än kryddor och råvaror. För att kunna göra det måste det finnas en balans mellan bl.a. kryddor och råvaror i varje maträtt. Men hur lyckas man? Låt oss lämna över arbetet till en person som förr i tiden var en fattig 15 årig flicka som vi ska berätta om lite senare.  

Mobirise

Om oss


Det började för snart 35 år sen. Då en 15 årig flicka från Mekongdeltat i Vietnam som åkte tillsammans med sin storasyster till Saigon i södra Vietnam för att starta en gaturestaurang på Lê Thánh Tôn gatan. Syskonens startkapital räckte till att köpa råvarorna till en handfull gäster. Deras gäster var xichlo (cykeltaxi i Vietnam) förare och fattiga fabriksarbetare. De sökte sig till syskonens restaurang för att få en måltid som passade till deras plånböcker.


Med glädje i arbetet för gästerna och känslan för god mat, blev syskonens gaturestaurang så småningom ett välbesökt ställe även för många välavlönade personer i trakten.

Snart 35 år senare är matlagningen fortfarande en passion för Thuy, och känslan för sina kunder är lika stark hos Thuy som det var då. Med vietnamesiska kryddor och högkvalitativa råvaror, har Thuy omvandlat det som en gång i tiden var gatumat till en högklassig måltid.

Du är varmt välkommen till en smaklig måltid på Restaurang THÚY! 


Vietnam och matkultur

Geografiskt ligger Vietnam i tropisk regionen nära ekvatorn i Asien. Det är ett smal och avlångt land med 160 mil från syd till nord, ungefär lika lång som Sverige. Matkulturen i Vietnam kan indelas i 3 regioner. Generellt, maten i norra Vietnam är mer salt, i centrala Vietnam är den mer kryddstark och i södra Vietnam har maten mer söta och krämiga ingredienser.

Historiskt sett är Vietnam ett land som har varit en kinesisk och fransk koloni i många år. Därför, av naturliga skäl, finns det en del maträtter som är influerade av båda länderna. Men alla vietnamesiska maträtter har ett gemensamt drag. Det är den flitiga användningen av nước mắm (fisksås), lime och grönsaker i maten.

Ett annat kännetecken av vietnamesiska maten är att den är snabbt stekt men inte fet, samt kryddig men inte stark. För varje vietnamesisk maträtt, finns det ofta en liten skål dippsås av nước mắm, soja eller fermenterad räksås vid sidan om så att man själv kan bestämma smaken på sin mat.

De traditionella vietnamesiska maträtter t.ex. phở, cá kho, thịt kho, bánh ướt och bún bò huế är genuin vietnamesiska och tidlösa.


Galleri





Adress

Klostergatan 12
222 22 LUND


Öppettider

Mån-Fre:
11.30 - 15.00    17.00 - 21.00

Lörd:
12.00 - 21.00

Sönd: Stängt.

Kontakta oss

Tel: 046-94888